Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Etusivu ELY ry Hartauskirjoitus
Hartauskirjoitus
Ei lopu kylvö, ei korjuu
Kirjoittanut Päivi Erkkilä   
Jeesus puhui usein käyttäen vertauskuvia, mutta opetuslapset ymmärsivät puheen sananmukaisesti. Vuodentulon seuraaminen oli kuitenkin kaikille tuttua. Jeesus tunsi maamiehen kalenterin. ”Te sanotte: Neljä kuuta kylvöstä korjuuseen. Minä sanon: Katsokaa tuonne! Vainio on jo vaalentunut, vilja on kypsä korjattavaksi.” Joh. 4:35

Jeesuksen kotimaassa vilja kylvettiin syksyllä, kun ensimmäiset syyssateet alkoivat loka-marraskuussa.  Ohrasato kypsyi maalis-huhtikuussa ja vehnä vähän myöhemmin. Juutalaisessa ajanlaskussa seurattiin tarkkaan ensimmäisten tähkäpäiden kypsymistä, sillä se oli merkki pääsiäisen lähestymisestä.

Jeesus ei sattumalta käynyt kohti kärsimistään ja kuolemaansa pääsiäisenä, kun viljasato oli juuri kypsynyt. Jeesus puhui itsestään: ”Minä olen elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää.”Joh. 6:50-51

Kylvötyö ei aina ollut helppoa. Joskus viljelijä vei leivän nälkäisten lastensa suusta, kun kylvi viimeisen siemenviljan uuden sadon toivossa. Sadosta ei ollut varmuutta, koska kuivuus tai tulva saattoi viedä kaiken. Kylväminen kuitenkin antoi toivon paremmasta ja, jos Luoja soi, myös leivän. Psalmissa kuvataan kylväjän epävarmuutta. ”Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään.” Ps. 126:5-6

Paavo Ruotsalainen oli herännäisyyden perustaja, jonka elämää kuvataan oopperassa Viimeiset kiusaukset. Teoksen vaikuttavimpia kohtauksia on se, jossa Paavo vie saarnamatkalle lähtiessään evääkseen perheen viimeisen leivän. Riitta-vaimo ja lapset yrittävät estellä, mutta Paavo on päätöksensä tehnyt: Jumalan sana odottaa kylväjäänsä ja perheen tarpeet saavat jäädä toiseksi.
Jumalan valtakunta voittaa, vaikka emme kutsumuksessamme olisi yhtä ehdottomia kuin Paavo. Emme kuitenkaan saa jäädä makoilemaan pellonpientareelle. Rippikoulua pitäessäni mietin taas kerran sitä, millaisen kylvön me aikuiset teemme lastemme sydämiin? Jos nuoret ammentavat elämänkatsomuksensa Salkkareista tai muusta pinnallisesta viihdehötöstä, niin kuka kylvää hyvää satoa tuottavan siemenen heidän sieluihinsa?

Maata ei enää muokata hevospelillä, vaan tekniikka on tullut jo aikaa sitten maanviljelijän avuksi. Myös sanankylvötyössä on rohkeasti käytettävä ajanmukaisia menetelmiä. Aarrearkku-ohjelma ja hengellisten lastenlaulujen karaoke-levy ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten sanaa voidaan kylvää uusin tavoin. Siunausta ja intoa tuohon työhön teille, jotka olette siihen kutsutut!

Rovasti Päivi Erkkilä, Askola
Viimeksi päivitetty 25.02.2014 09:31
 
Jotain puuttuu
Kirjoittanut Annikki Erelä   

Sain käteeni kirjan Taivaallinen mies. Se kertoo kiinalaisesta kristitystä, joka joutui uskonsa tähden kärsimään vainoa ja selvisi hirvittävistä kärsimyksistä monta kertaa ihmeen avulla, samoin kuin Raamatun apostolit. Hän oli täydellisesti antautunut Jeesukselle ja evankeliumin levittämiseen. Nyt hän toteuttaa kutsumustaan Saksasta käsin ja saarnaa meille länsimaalaisille kokosydämisestä Jeesukseen luottamisesta.

Sain monenlaista ajateltavaa.

Viimeksi päivitetty 25.02.2014 09:30
Lue lisää...
 
TÄHTI JOHDATTAA
Kirjoittanut Matti Aho   
- Uusi vuosi on päässyt vauhtiin. Vanhat polut näyttävät jatkuvan tämänkin vuoden puolelle. Ei näy taivaalla isompaa kirkastumista, tiekarhuja on yhtä vähän kuin viime vuonna, laihduttaminen alkaa taas ”huomenna”, Etelä-Suomeen tulee lisää lunta, digi-tv ei vieläkään näy häiriöittä, tipaton tammikuu on monessa perheessä haave vain. TV lähettää maailman eri kolkista uutisia, jotka itkettävät enemmän kuin naurattavat - paitsi Hauskojen kotivideoitten ja Kymppitonnin jutut.

Mistä TAAS kiikastaa? Miksi ei tämä vuosi voisi alkaa eri tavalla kuin aiemmat? Vähän parempi aloitus - kiitos!
Viimeksi päivitetty 25.02.2014 09:29
Lue lisää...
 
Missä Jumala on ?
Kirjoittanut Pekka Knuutti   
Ensimmäinen avaruudessa käynyt ihminen, vuosi oli 1961, oli Juri Gagarin.
Muistamme myös miten uutinen hätkähdytti koko maailmaa ja Neuvostoliitto hyödynsi tätä parhaansa mukaan. Gagarin teki pitkän kiertueen eri puolille maapalloa, jonka aikana häntä juhlittiin kaikkialla, myös Yhdysvalloissa.

Tähän tapahtumaan liittyy eräs kasku: Gagarin, joka oli kastettu ortodoksi, tapasi avaruusmatkansa jälkeen Neuvostoliiton johtajan Nikita Hrutsevin, joka kysyi tarinan mukaan (toisen tarinan mukaan kysyjä oli Moskovan ortodoksikirkon patriarkka):
” kun kuljit avaruudessa, näitkö siellä Jumalan? ” 
Viimeksi päivitetty 25.02.2014 09:31
Lue lisää...
 
Kaksi koiraa
Kirjoittanut Sirpa Keski-Antila   
Kuuntelin radiosta joskus keväällä, tapani mukaan, mieleeni jäänyttä aamuhartautta.
Puhuja kertoi erään intiaaniheimon uskomuksesta.
Heimon jäsenet uskovat, että ihmisen sydämessä/mielessä, asuu kaksi koiraa. Toinen on valkoinen ja toinen musta. Valkoinen saa ihmisen tekemään hyviä asioita, musta pahoja. Varsinainen, minutkin ajattelemaan pysäyttänyt lause tässä intiaanien viisaudessa oli tämä: ”Se koira, jota ruokit, elää pidempään!”

Kumpaa koiraa minä ruokin? Kumpaa koiraa sinä ruokit? Tämä kysymys on varsin tarpeellista tehdä itsellemme vaikka päivittäin.
Viimeksi päivitetty 25.02.2014 09:31
Lue lisää...
 
« AlkuunEdellinen123456SeuraavaLoppuun »

Sivu 1 / 6