Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Etusivu ELY ry Hartauskirjoitus AIKOJEN MERKKEJÄ
AIKOJEN MERKKEJÄ
Kirjoittanut Matti Aho   
Arkkiatri Arvo Ylppö sanoi vuonna 1979, että iso ongelma lasten kasvatuksessa on siinä, että tässä ajassa lasten ajatellaan olevan pienikokoisia aikuisia. Lapsilta odotetaan aikuismaista käyttäytymistä, vaikka lapsi on aivan omalaatuinen olio. Ei ollenkaan aikuinen.
Kovin tutulta kuulostavat nuo 91-vuotiaan lastenlääkärin ajatukset 29 vuoden takaa. Ajat ovat muuttuneet, mutta eivät aina siten kuin kuvittelisimme. Vanhempiakin ajatuksia voimme pitää yhä ajankohtaisina. Monet elämään jääneet sanonnat, ajatukset ja kansanviisaudet avaavat ymmärrystämme nykyajassakin, kunhan pysähdymme niitä miettimään.

Evankeliumi syntiemme sovituksesta on tietysti ajaton. Jeesuksen opetuksissa on silti myös muistutuksia siitä, että ei kaikki pysy samana ikuisesti. Osa asioista pysyy, osa muuttuu. ”Illalla te sanotte: 'Tulee kaunis , kun taivas ruskottaa', ja aamulla: 'Tänään tulee ruma ilma, sillä taivas on synkän ruskottava'. Taivasta te kyllä osaatte lukea, mutta ette aikojen merkkejä.” (Matt. 16:2-3) Aikojen kuluessa jotakin muuttuu. Evankeliumia levitetään nykyisin monella eri tavalla, ei vain suullisesti tai kirjeillä niin kuin kirkon alkutaipaleella. Yhteiskuntarakenteet ja sosiaaliset tavat vaihtelevat eri aikoina ja eri puolilla maailmaa. Muutokset tulee tunnistaa. Ja niiden keskellä tuoda näkyväksi se, mikä säilyy ennallaan.

Jumala lähetti Poikansa kaikkien ihmisten Pelastajaksi. Kaikkina aikoina eläville ja kaikkialla maailmassa asuville Vapahtajaksi. Kaiken tämän erilaisuuden keskellä, tässä kaikessa mukana kulkee Jumala ja antaa syntejä anteeksi Poikansa sovitustyön tähden. ”Joonan merkki” pysyy! Kristus nousi kuolleista ja voitti kuoleman vallan! Tämä sanoma säilyy, vaikka se julistetaan uusina aikoina uusin kielin ja keinoin. Jumalan tahto on, että kaikki pelastuisivat – myös hän jota evankeliumi ei vielä ole koskettanut.

Jumala, opeta meitä näkemään sinun hyvyytesi tässä maailmassa.
Auta meitä elämään armosi varassa myös uusissa elämän tilanteissa.
Kiitos, että vaikka kaikki ympärillämme muuttuisi, sinun rakkautesi ei vähene.
Aamen.

Matti Aho
Viimeksi päivitetty 25.02.2014 09:34