Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Etusivu ELY ry Hartauskirjoitus LESKEN ROPO JA RIKKAAN KOOTUT AARTEET
LESKEN ROPO JA RIKKAAN KOOTUT AARTEET
Kirjoittanut Matti Aho   
Syksy on jokaisessa virallisessa yhteisössä ja yhtiössä talousarvion laadinta-aikaa. Lasketaan yhteen ropoja ja aarteita, arvaillaan tulevan vuoden tulokertymää ja suunnitellaan toimintaa niin, että rahat riittävät. Viime vuosikymmeninä tuo tehtävä on tullut yhä hankalammaksi. Tulojen ja menojen suuruutta on vuosi vuodelta vaikeampi ennustaa. Seurauksena on paljon vararikkoja, työttömyyttä, köyhyyttä ja sairastumisia.
Jotkut kuitenkin näyttävät selviytyvän toisia paremmin. Joillakin alkupääomaa on niin paljon, että tuhlailu ei näy toiminnassa, toisilla toimiala on sellainen, että lama ei haittaa. Monet onnistuvat myös tasapainottamaan pienet tulot ja menot niin, että se mikä koetaan tärkeäksi, pystytään säilyttämään. Itsekkyys ja oman edun tavoittelu ei edes tässä yhteiskunnassa anna pysyvää iloa, vaikka sillä saavuttaisikin autoetuja tai kultaisia kädenpuristuksia. Kaikki ei ole aina kiinni rahasta. Luja tahto saa aikaan yllättäviä selviytymisiä. Yhteistyö, yhteen hiileen puhaltaminen voi osoittautua ropoja ja aarteita arvokkaammaksi.

Evankeliumissa (Mark. 12:41-44) kerrottu leski pani roponsa uhriarkkuun. Määrällisesti vähän, mutta auttamisen tahtoa oli enemmän kuin muilla. Ja lahjoituksen suunta oli selvillä. Toisaalla (Matt. 6:19-24) Jeesus varoittaa turvautumasta suureen omaisuuteen, sillä se saattaa estää näkemästä Jumalan tahtoa. Köyhä tai rikas – ei ole sama, mihin omaisuutensa panee. Mieluummin vaikka pieni summa oikeaan paikkaan kuin paljon rahaa tuhlailuun. Ja sama pätee myös työpanokseen. Toimi sen hyväksi, mitä pidät arvossa: perhe, ystävät, diakonia- ja lähetystyö, hyvät harrastukset, evankeliumin työ.

Toki löytyy huijareita kaikkialta. Hyväntekeväisyyden nimissä voidaan kerätä rahaa omiin taskuihin tai johonkin arveluttavaan tarkoitukseen. Ja hyvääkin tarkoittavan keräyksen taustalla saattaa olla sellainen arvomaailma, jota et voi hyväksyä. Toisille on tärkeää vapauttaa eläimet, toisille taas ihmiset. Jotkut haluavat tukea Jumalan valtakunnan työtä, toiset puolestaan pitävät kaikkea uskontoa harhana. Ja jotkut uskovat todellisen evankeliumin löytyvän vain omasta, ahtaasta uskontulkinnasta, toisille taas yhteistyö kaikkien kristittyjen kesken on tavoittelemisen arvoista. Mikä tahansa onkin sinun vakaumuksesi, saat toimia sen mukaan.

Todellinen aarre ei lopulta ole tässä maailmassa, vaan taivaassa. Siinä taivaassa, joka on Isän luona, mutta joka jo Jeesuksessa murtautui tämän maailman keskelle. Meidän keskellemme ja sisällisesti meihin. Syntien anteeksiantamuksen aarre ylittää kaiken muun. Vaikka vilpittömin mielin toimiessasi tekisit syntiä, tai läheisten hyvinvoinnin tavoittelussa sortaisit toisia. Vaikka uskonvakaumuksesi tuomittaisiin oikeauskoisten keskuudessa, etkä löytäisi yhteisöä, jossa kokisit olevasi hengellisesti kotona. Vaikka kaikki järkisyyt ja toisten ihmisten syytökset osoittaisivat sinut syylliseksi ihmisten ja Jumalan tahdon rikkomiseen. - SILTIKIN: Jumala on rakastanut Sinua niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottet Sinä, joka Häneen uskot, joutuisi kadotukseen, vaan saisit iankaikkisen elämän!

Tee rohkeasti suunnitelmia. Osallistu rohkeasti siihen toimintaan, jota pidät oikeana. Toimi yhdessä niiden kanssa, jotka koet läheisiksi. Tue sitä työtä, jonka uskot tuovan anteeksiantamuksen sanomaa ihmisten elämään. Tee kaikki se luottaen hyvän Jumalan johdatukseen. Hän ei hylkää Sinua! Olet Jumalalle rakas!

Matti Aho
Viimeksi päivitetty 25.02.2014 09:34