Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Etusivu ELY ry Uutiset
Uutiset
Japanin kuulumisia 2015
Kirjoittanut Veli-Matti ja Sointu Sallinen   
Hyvä ystävä!

Lämmin tervehdys jälleen Japanin Shikokun saarelta Matsuyaman kaupungista. Viime vuonna olimme täällä kolme kuukautta vapaaehtoistyössä. Kevään 2014 työjakso on saanut jatkoajan, vähän yllätyksenä myös meille. Nyt palvelemme Matsuyaman seurakuntaa vain lyhyen ajan, helmikuusta maaliskuun lopulle.

Japaniin tultuamme oli su 8.2. ensimmäinen jumalanpalvelus, johon osallistuimme. Seurakunta on ilman pappia. Siksi Hiroshiman naapuriseurakunnasta on pastori Ito tullut kerran kuukaudessa messun toimittajaksi. Sunnuntaina sattui olemaan pastori Iton saarnavuoro. Tavallisesti joku seurakunnan jäsenistä vuorollaan johtaa sanajumalanpalveluksen.

Messuun osallistui yhteensä 14 henkeä. Koolla ollut seurakunta oli kansainvälinen ja kirkkokuntien rajat ylittävä. Meitä oli kaksi suomalaista ja 12 japanilaista. Kristittyjä oli 13 sekä lisäksi oli yksi keski-ikäinen mies, jota ei ole vielä kastettu. Hän on kuitenkin jo yli 10 vuoden ajan silloin tällöin tullut kirkkoon. Hän pitää musiikista ja laulaa virsiä innokkaasti. Kristittyjen kirkkovieraiden enemmistö oli luterilaisia, mutta säännöllisesti on mukana myös yksi katolinen ja yksi anglikaanisen kirkon jäsen.

Lähetystyö on kirkkojen välistä yhteistyötä. Tämä ajatus oli vahvana mielessäni messun aikana. Olin pukeutunut albaan, jonka Vantaan Hämeenkylän seurakunta on lahjoittanut. Hämeenkyläläiset olivat vuonna 2001 kirkkoherra Jukka Nevalan johdolla ryhmämatkalla Matsuyamassa tutustumassa japaninlähetykseen. He huomasivat, että silloin käyttämäni alba oli jo hieman kellastunut. Pian heidän käyntinsä jälkeen tuli postipaketissa uusi valkoinen alba, jota käytin sunnuntaisin neljän vuoden ajan täällä lähettinä ollessani. Edelleenkin se on säilynyt hyvässä kunnossa.

Pian alkaa paastonaika ja kirkkotekstiilien väri muuttuu violetiksi. Silloin otan käyttöön kirkkoherra Timo Suutarin lainaksi antaman Kuhmon kirkon violetin stolan, jota täällä ei ole. Sunnuntain messun päätyttyä seurakunta aidon sydämellisesti toivotti meidät tervetulleeksi takaisin Matsuyamaan. Oman tervehdykseni lopuksi annoin puisen pöytäristin, joka on tehty Kajaanin kirkon kellotornin huipulla olevan ristin mallin mukaan. Kirkkoherra Marko Miettinen ristin pyynnöstäni lahjoitti Matsuyaman kirkkoon.

Risti on nyt Matsuyaman kirkon alttaripöydällä muistuttamassa uskomme perusasiasta: Kristuksen ristin kuoleman tähden Jumalan on meille armollinen. Risti vapauttaa synnistä ja kuoleman vallasta. Tästä samasta asiasta kerrottaan Japanin luterilaisen kirkon lehden helmikuun numerossa: Jumalan armo vapauttaa. Tämä lause on lehden mukaan valittu vuonna 2017 järjestettävän Luterilaisen Maailmanliiton 500-vuotisjuhlakokouksen motoksi.

Messun päätyttyä jäimme vielä kirkolle viettämään yhteistä aikaa. Kirkkokahvien tarjoiluna oli kahvin ja teen lisäksi sekä vaaleita leipiä että ruisleipä, jota Sointu ehti paistamaan edellisenä päivänä. Oma ruisleivän juuri tosin unohtui lähtökiireissä Kuhmon kodin pakastearkkuun. Onneksi eräällä japanilaisella oli tallella juuri, jonka hän oli saanut viime keväänä suomalaisen ruuan piirissä. Silloin leivottiin ruisleipää, joka kummasti maistuu japanilaisillekin, vaikka sitä ei tavallisesta ruokakaupassa olekaan myytävänä.

Maanantaina tulosunnuntain jälkeen kävelimme kaupungin keskellä olevan matalan vuoren huipulle. Vuoren päällä on yli 400 vuotta sitten rakennettu linna, joka lienee Matsuyaman tunnetuin nähtävyys. Tällä kerralla olimme enemmän kiinnostuneita luumupuista kuin linnasta. Luumun kukinta nimittäin on ensimmäisiä kevään merkkejä. Onnistuimme näkemään linnan pihalla muutamia sekä punaisia että valkoisia kukkia. Suurin osa silmuista oli kuitenkin vasta nupulla. Japanin talvi näyttää jatkuvan koleana vielä muutamia viikkoja. Meren rannalla Matsuyamassa on keskipäivän lämpötila noin +10 astetta. Mutta eilen tuprutti lunta Hokkaidossa ja Keski-Japanin vuorilla jopa 140 cm yhdessä päivässä.

Japanissa on tänään 11.2. kansallinen vapaapäivä itsenäisyyspäivän (valtion perustamisen) kunniaksi.

Veli-Matti Sallinen & Sointu


 
Viimeksi päivitetty 02.03.2015 15:32
 
Satu Kivisaari Elyn työhön
Kirjoittanut Antero Rasilainen   

Elyn hallitus on kutsunut Alavuden seurakunnan lähetyssihteeri Satu Kivisaaren yhdistyksen aluesihteeriksi Pohjanmaalle. Satu aloittaa työt 1.3.2015 Sirpa Keski-Antilan kanssa ja jatkaa työtä Sirpan jäädessä eläkkeelle 30.6.2015. Toivotamme Sadulle ja koko perheelle runsasta Jumalan siunausta ja tervetuloa joukkoomme!

Viimeksi päivitetty 02.03.2015 15:19
Lue lisää...
 
Pastori Pekka Kiviranta Elyn palvelukseen
Kirjoittanut Antero Rasilainen   


Elyn hallitus on päättänyt kutsua pastori Pekka Kivirannan yhdistyksen aluepapiksi 1.1.2015 alkaen.

Pekka Kivirannalla on monipuolinen työhistoria evankelisen liikkeen palveluksessa. Hän on toiminut Evankeliumiyhdistyksessä Sanansaattajalehden toimittajana, nuorisopappina, sisälähetyssihteerinä (vastuualueena mm. kesäjuhlien järjestäminen) sekä aluejohtajana. Evankeliumiyhdistyksestä tie vei seurakuntapapiksi, ensin Ilmajoelle ja sieltä Helsinkiin ja sitten nykyiseen kappalaisen virkaan Espoon Tapiolaan.

Viimeksi päivitetty 02.03.2015 15:19
Lue lisää...
 
Japanin kuulumisia 3
Kirjoittanut Veli-Matti ja Sointu Sallinen   
Matsuyama, Japani 26.6.2014

Hyvä Ystävä!

Lämmin tervehdys sinulle meiltä vapaaehtoisilta Japanin läheteiltä

Täällä jatkuu alkukesän sadekausi. Se tuntuu ilman kosteana ja lämpimänä henkäyksenä. Päivien ketjussa on kuitenkin viileämpiäkin aikoja. Toissapäivänä eräässä Tokion kaupunginosassa satoi tunnin ajan sormenpäätä suurempia rakeita, joista kertyi kadulle jopa metrin korkuisia kinoksia. TV uutisten säätiedottaja ei muistanut koskaan kuulleensa, että kesäkuun lopulla olisi Tokiossa ollut samankaltaista raemyrskyä. Valitettavasti ilmastonmuutos tuottaa epätavallisia sään ääri-ilmiöitä täälläkin.
Viimeksi päivitetty 02.03.2015 15:20
Lue lisää...
 
Aarrearkkuleiripäivä Ruskorannassa
Kirjoittanut Sirpa Keski-Antila   

Iloinen Aarrearkku - leiripäivä tiedossa Ruskorannassa!

Alahärmän seurakunta järjestää yhdessä Evankelinen Lähetysyhdistys ELYn kanssa iloisen, toiminnallisen leiripäivän kaikille halukkaille ympäri maakunnan. Leiripäivään ke 4.6. klo 10-16 voivat osallistua kaikki mummat ja paapat lapsenlapsineen sekä myös kaikki mumma- ja paappa-ikäiset vaikkapa kummilastensa tai sitten muuten tuttujen, vaikkapa naapurin lapsukaisten kanssa. Mukaan toivotaan siis erityisesti myös heitä, kenelle ei omia lapsia/lastenlapsia ole suotu tai jotka ovat eläneet elämänsä perus-sinkkuna.
Viimeksi päivitetty 02.03.2015 15:18
Lue lisää...
 
« AlkuunEdellinen12345SeuraavaLoppuun »

Sivu 1 / 5