Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Kynttilä
Kirkossa käytetään paljon vertauskuvia, symboleja. Usko, Jumala, pelastus, taivas, sovitus ja muut kirkon keskeiset asiat ovat sellaisia, että ne eivät avaudu mietiskelyllä tai tutkimukselle. Niissä astutaan Jumalan salattuun maailmaan. Se avautuu vain uskon kautta.

Meitä uskovia auttaa, kun on kuitenkin jotakin konkreettista, jotakin johon tarttua , jonka kautta voisi ymmärtää paremmin uskon maailmaa. Siksi kirkossa on paljon symboleja.

Yksi keskeinen vertauskuva on kynttilä.

Pitkäperjantaita lukuunottamatta kirkon alttarilla palaa aina messussa kynttilä, tai kynttilöitä. Kastehetkellä sytytetään kastettavalle kynttilä, moni vie haudalle kynttilän ja kirkossa on kynttelikkö, johon voi rukouksen merkiksi sytyttää kynttilän.

Kynttilä on Jumalan läsnäolon merkki. Sen liekki kohoaa ylöspäin, se valaisee ja liikkuu koko ajan, elävä tuli. Alttarilla palavaa kynttilää kutsutaankin Kristus -kynttiläksi. Seurakunnan Herra on seurakuntansa keskellä.

Moni meistä on elämän kipujen keskellä sytyttänyt kynttilän ja sitä katsellen saanut lohtua. Kipu on hellittänyt otettaan. Siinä on ollut jotakin lohdullista. Kristus itse on läsnä ja lähellä.

Kirkon symbolit eivät ole vain vertauskuvia, jotka kertovat jostakin poissaolevasta. Niissä ja niiden kautta Jumala toimii ja tulee lähelle. Siksi moni sytyttää rukouskynttilän, että itsekin tämän muistaisi.


Pekka Kiviranta
Viimeksi päivitetty 02.06.2015 07:18