Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Pyhät ystävät
Kirjoittanut Pekka Kiviranta   

Otsikko ei ollut kirjoitusvirhe. En tarkoittanut hyvät, vaan pyhät ystävät.
Pyhäinpäivä sai taas pysähtymään sanan "pyhä" edessä. Kenen päivä pyhäinpäivä oikeastaan on? Kirkon historian merkittävien henkilöiden, pyhimysten päivä? Mikä teki heidät pyhiksi? Oliko heidän vaelluksensa sellainen, että sen perusteella heitä saattoi kutsua pyhiksi?

Vai viittaako pyhäinpäivä kaikkiin edesmenneisiin? Onko kuolema sellainen mahti, että se automaattisesti tekee jokaisesta ihmisestä pyhän? Suomalainen vanha hyvä perinne sanoo, että kuolleista ei saa puhua pahaa. Mutta se tarkoittaa vain, millaiset asiat haluamme kuolleista muistaa ja mitä ääneen lausua. Ei eletyn elämän todellisuus siitä toiseksi muutu. Kun vielä sanotaan, että "vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema", (1Kor.15:26). Kuolema ei siis ole sellainen voima, jonka kautta Jumala tekee työtään. Se on vihollisen työkalu.

Pyhä vie meidät uskon peruskysymysten äärelle. Korinttin seurakunta ei ollut mikään ihanneyhteisö. Paavalin antama kuva siitä kertoo ihan jostakin muusta. Mutta heitä kuitenkin Paavali tervehtii sanoilla: "... Kristuksen Jeesuksen pyhittämiä, Jumalan kutsumia pyhiä" (1Kor.1:2)

Vanhoina aikoina evankelisuudessa käytettiin kysymystä: Oletko pyhä? Se on vähän samanlainen kuin kysymys, oletko uskossa, tai uskotko Jeesukseen. Tähän kysymykseen oli myös "oikea" vastaus: "Itsessäni en, mutta Jeesuksessa Kristuksessa täydellisesti pyhä."

On kyse vieraasta pyhyydestä. Lahjaksi saadusta. Toisen ansaitsemasta. Ristin ja kasteeni perusteella saan olla Jeesuksen oma ja matkalla taivaaseen. Sen varaan voi uskossa heittäytyä koko painollaan. 

Tällaista on pyhäinpäivän pyhienkin pyhyys. Se ei ole meidän mitattavissa, emmekä me vedä rajalinjoja. Vaan me rohkeasti sanomme: Se on tarkoitettu kaikille. Sinullekin, pyhä ystävä.

Viimeksi päivitetty 15.12.2015 14:20