Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Älä itke
Kirjoittanut Antero Rasilainen   

Viime päivinä monet kohtaamiset ja tilaisuudet ovat liittyneet suruun ja kuolemaan. Sunnuntaina saarnasin Janakkalan kirkossa ja perjantaina olin tätini hautajaisissa Turussa. Luukkaan evankeliumissa olevat Jeesuksen sanat hautajaissaattueessa matkaavalle äidille puhuttelivat: ”Älä itke”.

Voi jospa minulla olisi sama valta ja kyky kuin Jeesuksella oli! Poistaa itkun aihe ja syy. Mutta en minä voi. Usein itsellenikin tulee itku kun saa jakaa pienen hetken toisen ihmisen elämän kohtaloa. Lääkärikään ei voinut auttaa, minäkään en voi. Pettymyksiä, pelkoja, yksinäisyyttä, hyljätyksi tulemista, kärsimystä, jopa kuoleman kohtaamista. Ajattelen kuitenkin niin, että nuo Jeesuksen sanat voivat puhua voimakkaasti myös tänään. Älä itke. Noiden kahden sanan kautta surun ja kipujen keskelle tulee lohdutus. On kuitenkin toivo, kuolemankin kohdatessa on toivo, jäljelle jääneiden elämä jatkuu, on toivo tulevaisuudesta, toivo taivaasta.

Raamatun viimeisessä kirjassa kerrotaan lopulta, kuinka taivaaseen päässeiltä pyyhitään kaikki kyyneleet. Ei ole kipua, ei itkua, ei tuskaa, eikä kuolemaa. Synnin seuraukset jäävät kun päästään ajan rajan yli, perille.

 

Ihmisen elämä on matkan tekemistä, jokaisella omanlaisensa. Omat reput ja laukut kuormineen kullakin kannettavanaan. Joskus sitä ihmettelee, miten paljon kantamuksia toisille onkaan annettu tätä aikaa varten. Minäkin menen joskus hiljaiseksi…ihmettelystä.

Aina ei voi edes tarttua toisen käteen tai ottaa toisen laukkua kannettavakseen hetken matkaa, että väsynyt kulkija saisi levätä ja voimistua. Silloin on vain luotettava, että Hän, jonka kädessä on elämä ja kuolema, koko luomakunta, Hän pitää huolen. Hän antaa voiman jatkaa. Kun katson Hänen taivaltaan Getsemanessa, Via Dolorosalla, Golgatan kummulla, hiljenen. Tuota kuormaa katsellessa menee sanattomaksi. Minun tähteni, minun syntieni tähden. Mutta tuo valtava ristin sanoma ei ole tarkoitettu murehduttamaan meitä vaan ilahduttamaan ja lohduttamaan.

 

Tänään haluan erityisesti muistaa sinua, joka kipuilet omien kuormiesi kanssa, älä itke. Tai kuten Daniel sai kuulla: Älä pelkää, sinä Jumalalle rakas, älä pelkää, kaikki on hyvin. Ei niin, että kuolemaa ei olisi, kyllä kuoleman valta on konkreettisesti keskellämme mutta niin on myös Hän, joka on kuoleman voittaja. Hän on avannut meille tien kuolemasta elämään, taivaaseen saakka. Hän antakoon sinulle voiman tähänkin päivään, sen töihin ja askareisiin. Siunausta sinulle uuteen alkavaan viikkoon!

Viimeksi päivitetty 28.10.2010 07:42