Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Etusivu Blogit Antero Rasilainen Perinteinen pääsiäinen
Perinteinen pääsiäinen
Kirjoittanut Antero Rasilainen   

Paastonaika on kohta takana, takana ovat Marian päivä, palmusunnuntai ja nyt eletään jo hiljaista viikkoa. Vielä on edessä kiirastorstain ehtoollismessu ennen pitkänperjantain maakirkkoa ja ristinjuhlaa. Meillä Espoossa kiirastorstain iltamessu on ”omassa kappelissamme” Aurorassa. Se on viihtyisä ja leppoisa tila, jonne seurakuntalaisten on helppo tulla. Ilmapiiri on avoin ja välitön, on turvallinen olo, kun Jumalan Sana ja sakramentit hoitavat kokoontunutta seurakuntaa.

Pitkäperjantaikin on perinteinen, Haminan Kannusjärvellä on järjestetty ristinjuhla jo yli 40 vuoden ajan, ja nyt saan itsekin olla mukana tuossa juhlassa. Maakirkko pidetään koulun juhlasalissa yhdessä seurakunnan kanssa. Ja tarjoilun jälkeen pidetään ristinjuhlaa. Saarnaajalle pitkäperjantain teema on vaikea. Toisaalta, olemme tekemisissä koko ihmiskuntaa koskettavan tapahtuman kanssa, seuraamme läheltä, miten Jumala toimii pelastaessaan ihmiskunnan. Voiko saarnan lopettaa pitkäperjantain ihmettelyyn? Ikään kuin pitäisimme kuulijat jännityksessä muutaman päivän, jonka jälkeen edessä on riemullinen ylösnousemuksen aamu! Itse en osaa, en uskalla toimia noin. Koen, että myös pitkäperjantaina ihmiset tarvitsevat armollisen Jumalan kohtaamisen ja vakuutuksen syntien anteeksiantamuksesta. Ei tarvitse odottaa, ei saa jäädä odottamaan, heti saa uskoa. Siihen pitkäperjantai juuri antaa oikeuden ja luvan. Ystäväni ja entinen työtoverini Martti lähetti minulle vuosia sitten kirjeen juuri ennen pääsiäistä. tuo kirje päättyi tervehdyssanoihin: Antero, ylösnousemustodellisuudessa jo tänään! Riemullinen viesti. Evankeliumi murtautuu keskellemme, Jeesus on jo kuollut, mutta myös herätetty. Meillä on elävä Vapahtaja, jonka kanssa saamme viettää niin pääsiäisen juhlan kuin arjen hiljaisetkin hetket.

Kannusjärven ristinjuhlasta minulla on myös muistikuva vuosikymmenten takaa… Vähän nolokin sellainen. Olin juuri valmistunut nuorisonohjaaja ja minut oli kutsuttu juhlaan puhujaksi. Varustauduin tummaan pukuun ja valitsin mielestäni teemaan sopivan kravatin. Niin, siinä kohtaa ”törmäsivät” minun mielestäni sopiva kravatti ja perinteiset tavat. Kravattini oli kirkkaan punainen. Ajattelin sen symboloivan Kristuksen verta, veren evankeliumia ja ristin saarnaa. Mutta jälkeenpäin olen saanut kuulla, että se on ollut ainutlaatuinen tilanne, koskaan ei kenelläkään toisella ole ollut punaista kravattia ristinjuhlassa. – Ei siis minullakaan tuon yhden kerran jälkeen, ymmärrettävästi.

Pääsiäisaamun riemujuhlaa olemme aloittaneet niin Olarin kirkossa kuin kotiseurakuntamme Tuomikirkossa. Eräästä Antti Kujanpään saarnasta mieleeni on jäänyt kuvaus, kun hän ”maalaa” kuulijoiden edessä uuden aamun sarastusta, taustalla alkaa kuulua lintujen laulua, elämä on voittanut. Tunnelma on puhutteleva, evankeliumin valo ja ääni ympäröi kuulijat.  Ja sitten yhdessä toisten seurakuntalaisten kanssa olemme kulkeneet kulkueena hautausmaalle, jossa laulun sanoin olemme todistaneet: ”Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti, ja haudalla oleville elämän antoi.” Ilta on jatkunut seurakuntatalossa myöhäisaterialla, pienet lapsemmekin ovat olleet mukana, se on ollut se palkinto, että kannattaa valvoa. Saa herkkuja.

Niin, palkintoahan me kaikki odotamme. Miten sitä osaisi tuoda armon alas sekä lapsille että myös itselle, että Jumalan armo ei ole koskaan palkinto, joka odottaa, kun jaksaa valvoa, kun jaksaa olla mukana. Ei niin, vaan armohan panee meidät valvomaan, panee odottamaan. Tällaisinamme olemme Jumalalle rakkaita, onpa paastomme syvää tai pinnallista, se ei muuta Jumalan suhdetta sinuun. Sinun suhdettasi Jumalaan se kyllä saattaa muuttaa, ja pääosin varmasti hyväkin niin. Pitkäperjantain saarnateksti loppuu sanoihin: Se on täytetty. Se on tehty, hoidettu, järjestetty, lopullisesti poissa päiväjärjestyksestä. Ei ole vaatimuksia, on armoa, on lahjaa.

Meidän perheen pääsiäinen huipentuu vaarin luona Kouvolassa. Tarjolla on pääsiäislammasta. Koko perhe on koolla, syödään yhdessä, kiitetään uskon lahjasta ja uskon yhteydestä. Tällaisinamme Jumalalle rakkaita, tällaisina toinen toisillemme rakkaita. Siunattua pääsiäistä sinulle.

Viimeksi päivitetty 04.05.2011 07:43