Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Aasi kalassa?
Kirjoittanut Antero Rasilainen   

 

Jaakko Löytty on tehnyt laulun kala-Pekasta. Etunimi voisi olla joku muukin, mutta minäkin tunnen yhden kala-Pekan, kirjaimellisesti. Esikuvia ja uskon tielle saattajilla voi olla erilaisia nimiä, mutta tuo kalastaminenkin on meitä yhdistävä asia.


”Oot sie melkonen kalamies”- kirjoitti eräs kalastajan ammattia ja maailmaa ja erityisesti meriä kierrellyt ystäväni viime viikolla. Tänä syksynä olen saanut (hänen tekemillä verkoilla...) haukia, kuhia ja ahvenia reilusti yli omien tarpeiden. On ollut jaettavaksi asti.

Kalamiehen homma on itse asiassa oikein sopivaa vastapainoa arkiselle aherrukselle. On hyvää terapiaa laittaa otsalamppu päähän ja lähteä illalla hämärän jo laskeuduttua soutamaan järvelle katsomaan verkkoja. Lämpötila on lähellä nollaa ja vettä tihuttaa. Ja siinä sitten ”selkäät” verkkoja, välillä tulee kala, on kunnon sotkuja, ja sitten tulee napakka tuulenpuuska, on airot verkossa ja verkko sotkussa ja tuuli painaa venettä ihan väärään suuntaan… Siinä sitä pinnan pituutta oikeasti koetellaan! Vaan on se kestänyt, lähinnä olen opetellut hymyilemään, on se vaan kivaa, kun saa kalastaa. Siinä kun kalamiehen osuus on itse asiassa aika vähäinen. Mitä nyt soudat muutaman sata metriä, sitten otat toisen tekemän verkon, annat tuulen viedä ja lasket verkot järveen. Sitten vaan odotat ja seuraavana päivänä pääset kokemaan, onko tullut saalista. Eipä siihen tällainen harrastelijakalastelija osaa sanoa muuta, kuin Herra antaa ja Herra ottaa, kiitetty olkoon Herran nimi. Ja kai tästä saa vetää näin adventin alussa ”aasin sillan” hengellisen työn tekemiseen. Se on vähän samanlaista. Ei tarvita omatekemiä pyydyksiä, on Jumalan pyhä sana, on ihmeelliset sakramentit, joiden kautta Jumala itse kutsuu ja kohtaa ihmisen. Me vain pyydämme Herralta suotuisaa tuulta, jotta kulkumme olisi oikeaan suuntaan. Ja kärsivällisyyttä, kun tulee niitä puuskia ja takkuja, niilläkin on oma aikansa, paikkansa ja tehtävänsä.

 

Adventtisunnuntain saarnassa puhuttiin kuinka opetuslapset hakivat aasin, jolla Jeesus sitten ratsasti. Minusta se on hyvä kuva: millaisella aasilla Jeesus tänään ratsastaa? Onhan jokaisella saarnaajalla sama halu: Löytää jostain sopiva aasi, saada Jeesus sen selkään ja vielä, kuinka saada tuo aasi kulkemaan läsnä olevan seurakunnan keskelle! Monenlaista me yritämme, ajanmukaista, mielenkiintoista, jännittää, erilaista, ja joskus onnistummekin. Tai ainakin toivomme niin. Älkäämme unohtako pienen aasin sanomaa: sen tehtävänä on vain kantaa. Mennä, minne ohjataan. On hienoa, jos minäkin saan olla Herramme aasi! Siunattua adventinaikaa sinulle.

Viimeksi päivitetty 21.12.2011 12:44