Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Etusivu Blogit Raili Mäkitalo Lintujen bongausta ja vähän muutakin
Lintujen bongausta ja vähän muutakin
Kirjoittanut Raili Mäkitalo   
Saamme herätä joka päivä uuteen, elämää täynnä olevaan aamuun. Muuttolinnut ovat palanneet ja jotkut lajit vielä palaamassa. Peipot, kottaraiset, joutsenet ja hanhet herättävät mielenkiintomme. - Ja ajatellaanpa kuinka pieni lapintiirakin, joka painaa vain 113 grammaa, jaksaa lentää lentoreittinsä eli noin 35 000 kilometriä!

Jotkut meistä ovat enemmän, toiset vähemmän kiinnostuneita linnuista, mutta joka tapauksessa linnut ovat opettaneet ja opettavat edelleen syviä totuuksia myös Jumalan huolenpidosta, ihmisenä elämisestä, ihmisarvosta, yhteistyöstä jne.!

Lintupönttö
Israelin läpi muuttaa vuosittain runsaasti eri lintulajeja; syysmuuton aikaan Afrikan eri maihin, Niilin varrelle jne. ja taas kevätmuuton aikoihin tänne Pohjolaan. Eipä siis ihme, että jo muinoin Vanhan Testamentin Jeremia oli melkoinen lintubongari. Jeremian kirjan 8. luvusta saamme lukea: "Haikarakin taivaalla tietää muuttoaikansa, kyyhkyset ja pääskyset osaavat tulla, kun niiden aika on. Mutta minun kansani ei halua tietää, mitä Herra on sille säätänyt."

Raamatussa on mainittu kyyhkysen ja kaarneen lisäksi muitakin lintulajeja, kuten varpunen, kotka, korppikotka, pääskynen, viiriäinen ja haikara. Katsotaanpa ”merkintöjä” Raamatun ajan ”lintubongauksesta”:

”Nooa laski kaarneen lentoon, ja se lenteli edestakaisin, kunnes vesi maan päältä kuivui. Sitten hän laski luotansa kyyhkysen nähdäksensä, oliko vesi vähentynyt maan pinnalta. Mutta se ei löytänyt jalansijaa, mihin jäädä levähtämään, vaan palasi hänen luokseen arkkiin, sillä vesi peitti yhä koko maan pinnan. Ja hän ojensi kätensä ja otti kyyhkysen luokseen arkkiin. Hän odotti vielä seitsemän päivää ja lähetti kyyhkysen uudelleen arkista. Kun kyyhkynen illansuussa palasi hänen luokseen, sillä oli nokassaan tuore oliivipuun lehti. Siitä Nooa ymmärsi, että vedet olivat käyneet vähiin maan päällä. Hän odotti silti seitsemän päivää lisää ja päästi kyyhkysen jälleen lentoon, eikä se enää palannut hänen luokseen.” (1 Moos. 8:7-12)

Tässä kohtaa on harrastelijankin ihmeteltävä ja opittava Nooan, kyyhkysen ja kaarneen (korppi) hyvästä yhteistyöstä Jumalan aikataulun mukaisen suunnitelman ja suuren luonnonilmiön keskellä. Kyyhkysiä bongatessa on syytä muistaa, että Pyhä Henki näyttäytyy Jeesuksen kasteen yhteydessä kyyhkysen muodossa. Matt. 3:16

"Niin kuin kotka suojelee pesäänsä ja liitelee poikastensa yllä, niin kuin se kantaa niitä siivillään, niin Herrakin kuljetti kansaansa." (5. Moos. 32:11). Jumalan huolenpito kokonaisia kansoja kohtaan on juuri sellaista kuin kotka tekee silloin kun kotkanpoikanen väsyy ensimmäisillä lentomatkoillaan. Kotkaemo liitelee siivet levällään heikon linnun alle eli kantaa sitä siivillään.
Lintupönttö


Kun Elialle tuli käsky kätkeytyä Keritin purolle, Herra antoi samalla käskyn kaarneille (korpeille). ”Sinä saat juoda purosta, ja minä olen käskenyt kaarneiden elättää sinua siellä.” Niin hän (Elia) meni ja teki Herran sanan mukaan… ja kaarneet toivat hänelle leipää ja lihaa aamuin ja lihaa illoin, ja hän joi purosta 1 Kun.17. 3-6. Bongatessani tässä raamatunkohdassa ihmettelen Jumalan ja kaarneen yhteistyösopimusta ja Eliaan kohdistunutta ”sosiaalihuoltoa”. Elia säilyi hengissä ja pysyipä vielä lihan maussakin maan suuren kuivuuden aikana!

Puolestaan psalminkirjoittaja toteaa: "Kaikki luotusi tarkkaavat sinua, Herra, ja odottavat ruokaansa ajallaan. Sinä annat, ja jokainen saa osansa, avaat kätesi, ja kaikki tulevat ravituiksi." (Ps. 104:27,28)

Samoin meille on tuttu Jeesuksen kehotus. Vuorisaarnassaan Jeesus sanoo: "Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?" (Matt. 6:26,27)

Varpuset jo talvisilla ruokintapaikoilla lienee tuttu lintulaji monille - Tuo aika vaatimaton kulttuurilintumme sirkuttaa omalla tavallaan Luojansa huolenpidosta lintulaudoilla, pensasaidoissa ja kerrostalojen pihoissa. Ihmisarvomme Jumalan edessä on paljon arvokkaampi! "Varpusia saa kahdella kolikolla viisi, eikö niin? Silti Jumala ei unohda yhtäkään niistä. Teidän jokainen hiuskarvannekin on laskettu. Älkää siis pelätkö. Olettehan te arvokkaampia kuin kaikki varpuset." (Luuk. 12:6,7)

Kotoiset koppelomme, metsomme ja muut kanalinnut ovat pian pesintäpuuhissaan. Niidenkin soidinmenoja jotkut seuraavat mielenkiinnolla. Kanalinnuista puhuttaessa on hyvä palauttaa mieliin seuraava jae: "Miten monesti olenkaan tahtonut koota lapsesi, niin kuin kanaemo kokoaa poikaset siipiensä suojaan!" (Matt. 23:37)

Siis jo muutamalla bongausreissulla linnuista, niiden käyttäytymisestä, lauluista, lurituksista, lentotavoista, poikasten kasvatuksesta, lintujen ruokintakeinoista ja reviireistä voimme oppia paljon. Voimme samalla oppia paljon Jumalamme huolenpidosta meitä erilaisia bongareita kohtaan! Bongataan lintuja, luetaan Raamattua! Nyt on Raamatun lukemisen ja lintubongauksen aika!

Järripeipot
Viimeksi päivitetty 13.07.2011 07:45