Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Etusivu Blogit Raili Mäkitalo Sukututkimuksesta ja perintöosasta
Sukututkimuksesta ja perintöosasta
Kirjoittanut Raili Mäkitalo   

Lauri Pohjanmaan runossa kanaemo joutsenen vieraaksi pyysi ja oli ylpeä sukulaisestaan. - ”Sukulainen, suhkas se muille”. - Mutta jo vähän ajan kuluttua, kun joutsen nokki kokonaista viisi jyvää, totesikin samainen kana tomerasti: ”Sukua ei ole laisinkaan!” Sukututkimuksen äärellä lienee sukujansa tutkivalla joskus samanlainen tunnelma. Luetellaan, muistellaan, tarkistetaan kirjoista ja kansista… Löydetään muistin tueksi negatiivisesti yllättävää ja uutta, mutta myös vahvistetaan jo tiedossa olevaa tietoa.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen akkuna avautuu sukututkimuksen kautta. No, mitä hyötyä sukuluetteloiden kertaamisesta on? Eipä juurikaan, mutta sen verran kiinnostavaa, että tietyssä iässä monet perehtyvät menneiden sukupolvien ja esi-isien historiaan, elämään ja kotikontujen maisemiin. - Kai sitäkin kautta samalla ihminen oppii paremmin tuntemaan itseään, tapojaan, luonteenpiirteitään jne. - Siis täytyisikö eläkkeellä ollessa paneutua asiaan tarkemmin…?

 
Mutta paljon mielenkiintoisempaa on etsiä tietoja Raamatun lehdiltä löytyvistä suvuista ja heimoista. Ei taida vielä olla edes kaikkien tutkijoiden, eikä ainakaan tavallisen Raamatun lukijan tiedossa kaikki kaukaiset heimot ja heimojen kohtalot. – Ajatellaanpa vaikkapa sitä, kun Raamattu mainitsee kadonneista heimoista, jotka ovat kuitenkin tarkalleen Jumalamme tiedossa! Kuinka turvallista on tietää, että Jumala ei ole yhtäkään heistä unohtanut. ”He saavat asua siinä maassa, jonka minä heille annoin…” sanotaan Hes 37:25. Siis tarkat olinpaikat, asumisen sijat ja heimojen nimet ovat Jumalamme tiedossa. Hes. 37: 22-23 on vielä sellaisiakin lupauksia kuin, että ”Minä teen heistä yhden kansan… ja yksi kuningas hallitsee heitä kaikkia…” sekä ”He eivät saastuta itseään jumalankuvillaan ja iljetyksillään eivätkä millään rikkomuksillaan. Minä vapautan heidät ja vien heidät siihen maahan kaikista asuinpaikoista…” Israelin kansalle kuuluu ei vain maallinen vaan myös hengellinen perintöosa, sillä mm. Sakarjan kirjassa 9:13 sanotaan vielä: ”He huutavat avuksi Minun nimeäni. Minä sanon: Se on Minun kansani. Se sanoo: Herra on minun Jumalani.”

Myös meidän jokaisen historiamme on kaikkivaltiaan Jumalamme tiedossa ja turvallisessa hoidossa silloin, kun me uskomme itsemme, sukumme ja elämämme Jeesuksen sovitustyön alle. Silloin ei ole kadonneita heimoja, ei käsittämättömiä heimoriitoja, ei eri ”kuppikuntia” vaan kaikki ovat yhtä Kristuksessa! Meille on varattu perintöosa taivaassa. On ilo uskoa Jeesukseen Kristukseen. On ilo tietää, että meillekin on varattu ikuinen paikka - ei sukujemme, eikä heimojemmekaan ansiosta - vaan lahjana Isiemme Jumalalta Jeesuksen Kristuksen sovitustyön tähden. Jumalan lupaukset ovat varmat niin Israelin kuin myös jokaisen Herraan turvaavan kohdalla. Uskothan tähän. Uskothan enemmän Raamatun lupauksiin kuin luotettavimpiinkaan sukuluetteloihin ja -tutkimuksiin! Uskothan, vaikka joutuisit minun ja monen muun lailla sanomaan: ”Minä uskon, auta minua voittamaan epäuskoni.” (vrt. Mark 9:24)

 

 

Viimeksi päivitetty 16.12.2014 13:21