Evankelinen lähetysyhdistys ry, Kokkolantie 12 43500 KARSTULA. Puh: 040 415 9416. Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Arkihenki
Kirjoittanut Sirpa Keski-Antila   
Lapsi on ihme. Vilpittömyydessään, aitoudessaan, uskossaan. Ja myös viisaudessaan. Miten lapsi osaakin asettaa sanansa usein niin kohdalleen. Kerron esimerkin:

Keskimmäinen poikamme Antti oli 5-vuotiaana kuullut ja opetellut uusia sanoja. Kirosanoja oikeen ”pohojammaan murtehella” ja ässän kans. Näki jo kaukaa äiteensä ilimeestä ja jalakaterän asennosta, jotta tuosta se ainaki suuttuu. Ja taas pärähytti kierän ilimeen saattelemana sen kielletyn kirosanan. Vanhanaikaasena äiteenä jouduin sitten laittamaan uhkaukseni käytäntöön: pesin poijan suun saipualla. No, poika vaan tuumas: ”Nam hyvempää!” Kului pari viikkoa, eikä saippua aivan ilmeisesti ollu riittävän tehokas apu. Oli siirryttävä seuraavaan vaiheeseen, mäntysoopaan! Siitäkin olin muutamaan kertaan varootellu, jotta on tosi pahaa. Vesilasi oli vieressä, että pikku-mies sai heti huuhtoa pois mäntysuovan maun suustaan. Tämä tehos jo vähän paremmin, mutta sitten rumat sanat taas palasivat. Kyselin päiväkotien lastentarhanopettajilta, miten toimivat, jos kirosanat osoittavat suuhun juuttumisen oireita. Sain neuvoksi VALKOPIPPURIN! Uhkailin, kiristin ja lahjoin (niin kuin kai kaikki kunnon vanhemmat joutuvat joskus tekemään). Ei auttanut. Selitin taas vesilasin kanssa, että tämä ”lääke”-mauste on tosi, tosi väkevää, mutta oikein tehokasta. Suun huuhtelun jälkeen Antti-poika päivitteli itsekin, että ”olipas tehokasta ainetta”. Avasi suunsa ja näytti, että yhtään rumaa sanaa ei jäänyt enää kielenkään taakse.

Keskustelimme pikku-miehen kanssa, että mitä hän ajattelee. Mistä niitä rumia sanoja oikein tulee? Antti viittasi niin kuin koulussa: ”Äiti, minä tiedän! Se on se ARKIHENKI, joka panee pienen poijan suuhun rumia sanoja!” Minä ihmettelemään, että mikä ihmeen ARKIHENKI? Antti valistaa äitiään: ”Kuule, kun päiväkerhossa puhuttiin Pyhästä Hengestä. Se antaa ihmisille kaikkia hyviä asioita. Hyviä sanojakin. Ja kun Pyhä Henki on hyvä, niin ARKIHENKI sen täytyy olla, joka laittaa pienen poijan suuhun rumia sanojakin. ”Mikä jumalallinen viisaus!

Tunnistatko sinä ARKIHENGEN? Kyllä se mokoma on varsin hyvin voimissaan meissä Jumalan omissakin. Ja yrittää uskotella, ettet sinä ole sen huonompi, kuin tuo ja tuo lähimmäinenkään. Tai sitten se vakuuttaa sinulle, että sinusta ei ole mihinkään. Oot niin kelvoton, ettei Jumalakaan voi sua auttaa. Tai laittaa sinut aina vertailemaan, tai puhumaan pahaa, tai, tai, tai… Meitä aikuisia ARKIHENKI sitte hyppyyttääkin. Vaan pelkääpä sekin jotakin: Jeesuksen Kristuksen, Vapahtajamme nimeäkin. Siinä meillä valkopippuriakin tehokkaampi ase. Lue lisää vaikka Room. 3:23-24.
Viimeksi päivitetty 27.03.2012 11:04