Evankelinen lähetysyhdistys - ELY ry

Matkoja, retkiä, leirejä, kursseja… ilmoittaudu mukaan!

Katso lisätietoja matkoista selaamalla sivua alaspäin.

  • Viroon 28.-30.8.2018
  • Karstulaan Aarrearkkuleirille 26.-28.6.2018
  • Armeniaan 8.-14.9.2018

Seurakuntamatka Viroon 28.-30.8.2018

Tutustumme Tartossa ELYn tukeman perhekeskuksen työhön ja Tallinnassa Lasnamäen alueeseen, jonne ollaan perustamassa seurakuntaa.
Sekä Tartossa että Tallinnassa myös tutustumista kaupunkeihin.

Matkan hinta 350 €

Matkan järjestää Espoon Olarin seurakunta.

Matkasta voi kysellä tarkemmin Pekka Kivirannalta, joka on yksi matkanjohtajista. Pekan puh. 045 894 3760.


Aarrearkku-leiri 26.-28.6.2018 Karstulan Evankelisella Opistolla

Aarrearkku-leiri isovanhemmille ja lapsenlapsille

Leirillä etsitään yhdessä aarretta, seikkaillaan ja retkeillään. Kauniin Päällinjärven rannalla on mahdollisuus kalastukseen, melontaan sekä uimiseen. Välillä leikitään, askarrellaan ja geokätköillään.

Yhdessä isovanhemmat ja lapsenlapset voivat hiljentyä hartaushetkissä sekä osallistua Aarrearkku-messuun Karstulan kirkossa. Leirin Aarrearkku-tuokioissa Saku-vaari piirtää ja kertoo Raamatun kertomuksia.

Sinä isovanhempi, joka haluaisit tuoda lapsenlapsesi mukaan evankeliseen toimintaan, tässä olisi hyvä tilaisuus viettää yhteistä aikaa! Myös varamummot ja -paapat ovat lämpimästi tervetulleita!

Leirillä majoitumme täysihoidossa siisteissä, hyvätasoisissa asuntoloissa keskellä kaunista keskisuomalaista luontoa.

Aarrearkkuleiri Aarrearkkuleiri 2014


Hinta: aikuinen , 6-12v , alle 6v , sisaralennus -10 % kurssin hinnasta. Hinta sisältää majoituksen liinavaatteineen ti-to, leiriohjelman ja materiaalit sekä ruokailut ja saunomiset.

Tervetuloa mukaan!

Tiedustelut ja ilmoittautumiset
Satu Kivisaari
p. 050 563 6079 tai satu.kivisaari@evankeliset.net
Karstulan Evankelinen Opisto
p. (014) 5252 200 tai kansanopisto@keokarstula.fi


Lähde Armeniaan – kr.kirkon juurille syksyllä 2018

Yhteistyössä Evankelisen lähetysyhdistyksen kanssa järjestämme Vienan Kemin kirkkorahaston kartuttamiseksi tutustumismatkan maailman vanhimpaan kr. kirkkoon, joka on Armeniassa. Lähde mukaan korkeatasoiselle ja monipuoliselle matkalle hyvässä seurassa.

Syksyllä Armeniaan

1. Matka-ajankohta 8.9.-14.9.2018.
Lennot:
8.9. SU 2207 Helsinki-Moskova klo 13.25-15.05
SU1862 Moskova-Jerevan klo 16.25-20.15
14.9. SU1861 14.45-16.45 Jerevan-Moskova
SU2000 18.20-20.05 Moskova-Helsinki

2. Matkaohjelma

1. päivä, la 8.9.: Lento Helsinki-Jerevan
Saapuminen illalla 2797 vuotta vanhaan Jerevaniin. Majoitumme kaupungin ydinkeskustan korkeatasoiseen hotelliin.

2. päivä, su 9.9.: Jerevanin kiertoajelu ja Megerian mattotehdas
Aamupäivällä teemme kiertoajelun Jerevanissa. Käymme tutustumassa mm. kala-, hedelmä ja vihannestoriin, kauppakeskukseen, Cascaden taidekompleksiin, kansanmurhan muistomerkkiin. Syömme lounaan yhdessä kaupungin parhaista armenialaisista ravintolasta. Iltapäivällä vierailemme Megerian mattotehtaalla katsomassa, miten Kremlinkin lattioita koristavia maailmankuuluja armenialaisia mattoja tehdään.

3. päivä, ma 10.9.: luolaluostari (Geghard), pakanatemppeli (Garni) ja mannerlaattojen kohtauspaikka
Armenian kirkon perustajan Grigori Valontuojan mietiskelypaikalle Geghardiin rakennettiin jo 400-luvulla luostari, jota laajennettiin louhimalla kallion sisään kirkkoja. Geghardin seitsemän luolakirkon akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Geghard kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Geghardista siirrymme Garnin linnoitukseen, joka on rakennettu 800-luvulla eKr. Linnoituksessa, joka oli myös kuninkaiden kesäasuinpaikka, on säilynyt 100-luvulla jKr. rakennettu auringon jumala Mithralle omistettu pakanatemppeli, joka on erinomainen esimerkki roomalais-kreikkalaisesta sakraaliarkkitehtuurista. Retken päätteeksi siirrymme lounaalle Garnissa paikallisen isäntäväen huvilan terassille, josta on huikea näköala Azat-joen laaksoon, joka on Euraasian ja Arabian mannerlaattojen kohtauspaikka.

4. päivä, ti 11.9.: Maailman vanhin kristillinen kirkko (Echmiadzin katedraali) ja Armenian Vatikaani
Kristinusko vakiintui Armenian valtion uskonnoksi jo vuonna 301, ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa (katolikos) ja ”Vatikaaninsa”. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kristillinen kirkko, Echmiadzinin katedraali, on Unescon maailman perintökohde. Tutustumme katedraalin museossa mittaamattoman arvokkaisiin pyhäinjäännöksiin: Nooan Arkin puupalaan, Jeesuksen kyljen puhkaisseeseen keihään kärkeen ja Jeesuksen ristin puupaloihin.

5. päivä, ke 12.9.: Maailman ensimmäisen kristillisen kirkon ja Armenian viinin syntysijoilla (Khor Virap – Areni), punainen luostari (Noravank) ja Neuvostojohdon kylpyläkaupunki (Jermuk)
Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Etelä-Armeniaan. Ajamme ensin Turkin rajan lähelle Khor Virapiin (”syvä kuilu”), jossa Armenian kirkon perustaja Grigor Valontuoja oli 13 vuotta syvässä kuilussa vankina. Luolan päälle on rakennettu luostari, joka on Armenian suosituin pyhiinvaelluskohde. Luostari on Arafat-vuoren juurella ja siitä on hieno näköala yli 5000 m korkealle Nooan vuorelle. Khor Virapista jatkamme matkaa Armenian viinin kehtoon, Areniin, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Vierailemme erikoisluvalla luolastossa ja käymme maistelemassa paikallisia viinejä. Tämän jälkeen menemme uskomattoman kaunista rotkotietä pitkin Noravankin luostariin, jota ympäröivien kallioiden punaisen värin takia sanotaan punaiseksi luostariksi. Syömme lounaan Noravankin luostarissa. Jatkamme matkaa Jermukiin, joka on vuosituhansia vanha kylpyläkaupunki ja joka on maailman kuulu kuumista lähteistään, terveellisestä kivennäisvedestä ja virkistävästä ilmasta. Kaupungin nimi "Jermuk” tarkoittaa "geysiriä”. Neuvostoliiton aikana Jermuk oli suosittu lomakohde, joka oli erityisesti ylimmän johdon suosiossa.

6. päivä, to 13.9.: Tähtitieteen syntypaikka (Zorats Karer), maailman pisin köysirata ja Tatevin luostari, Silkkitien levähdyspaikka (Selim Caravanserai), maailman suurin vuoristojärvi (Sevan)
Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa etelään kohti Zorats Kareria, jota kutsutaan myös ”Carahunge”. Se on rakennettu 7500 eKr. ja on Armenian Stonehenge, mutta sen väitetään olevan 3500 vuotta vanhempi kuin Englannin vastaava ja 3000 vuotta vanhempi kuin Egyptin pyramidit. Zorats Kareria pidetään tähtitieteen syntypaikkana. Jatkamme matkaa Tateviin. Noustaan maailman pisintä köysirataa pitkin Tatevin luostariin, josta avautuu upea maisema vuorille ja serpentiiniteille. Tatev oli keskiajalla Armenian henkinen ja kulttuurinen keskus. Syömme lounaan Tatevin luostarissa. Lähdemme paluumatkalle. Seuraavana tutustumiskohteena on Selim Caravanserai. Armenian läpi kulki keskiajalla monia Silkkitien reiteistä. Parhaiten Armeniassa säilynyt Silkkitien varren keskiajan ihmisten ja eläinten majataloista (caravanserai) on Selim Caravanserai, joka vuonna 1332 rakennettiin 2410 m korkeuteen. Selimistä jatkamme Sevanille. Sevan-järvi on viehättävä helmi vuoristoisen Armenian keskellä. Järvi on yksi maailman suurimmista korkealla vuoristossa, yli 1900 m korkeudessa olevista makean veden altaista. Ajamme järven länsirantaa eteläpäästä pohjoispäähän, jossa pysähdymme iltapalalle, maistelemme Sevanin siikaa kolmella tavalla laitettuna ja 150 jokiravun pyrstöstä tehtyä rapukebabbia. Saavumme myöhään illalla Jerevaniin.
7. päivä, 14.9.: Kotiinpaluu Jerevan-Helsinki

3. Matkan hinta
Alustava hinta on n. 1395/2hh/hlö. Lisämaksu yhden hengen huoneessa 180 €.
Hinnat on laskettu valuuttakurssilla 1 Euro= 515 Armenian dram. Mikäli valuuttakursseissa tapahtuu merkittävä (yli 3{380ce14f44be97c6e40e73fd70c95a27b946beaf7ad7226d853f0c4371688bb7}) muutos, vaikuttaa se edellä oleviin hintoihin.

Matkan hinta sisältää:
– edestakaiset lennot, perillä kenttäkuljetuksineen ja maapalveluineen
– majoitus korkeatasoisissa hotelleissa
– päivittäinen aamiainen ja lounas korkeatasoisissa ravintoloissa 2.-6. päivinä
– 6. päivän kalaillallinen Sevanin rannalla
– kuljetukset ilmastoidulla hyvätasoisella bussilla
– sisäänpääsymaksut kohteisiin
– suomenkielinen opastus
– suomenkielinen apu ongelmatilanteissa

4. Maksut
Ennakkomaksu 300 euroa/osallistuja maksetaan ELYn tilille 15.2.2018 mennessä ja loput 15.5.2018 mennessä.

5. Tiedustelut ja ilmoittautuminen
Hannu Mäenpää p. 040 513 0861 ja hannu.maenpaa@evl.fi
Vastuullinen matkanjärjestäjä: Kouvolan matkatoimisto